Keladi Tikus - Keladi Tikus - Ubat Penawar Kanser Alternatif Terbaik | MAL09071079TC

Go to content

Main menu:

Keladi Tikus

Pokok Keladi Tikus.


Nama Tempatan: Keladi Tikus.

Nama Saintifik: Typhonium Flagelliforme.
Nama Lain: Rodent Tuber.
Kategori Keluarga: Araceae.
Lokasi dijumpai: hutan dara berpaya, bukit.

Pengenalan.
Keladi Tikus adalah sejenis tumbuhan meliar dari keluarga Araceae. Nama saintifiknya ialah Typhonium Flagelliforme (Lodd) Blume. Tergolong dalan genetik Typhonium, Keladi Tikus juga dikenali dengan beberapa nama lain lagi seperti talas kunting, bira kecil, ileus gofu sepa dan trenggiling mentik. Tanaman semak jenis talas ini hanya tumbuh dengan ketinggian 25 hingga 30cm sahaja dan memilih tempat lembab berpaya untuk tumbuh. Daunnya berbentuk seperti jantung, tumbuh dari ubi dan berwarna hijau segar. Dalam Bahasa Inggeris keladi tikus disebut sebagai Rodent Tuber. Ia dapat dijumpai di kebanyakan titik lembab di Malaysia dan juga Indonesia. Keseluruhan bahagian tumbuhan ini mempunyai khasiat dalam merawat beberapa jenis penyakit.

Typhonium.

Tanaman ini diakui mempunyai nilai anti kanser pada awal 1990’an (Neoh, 1992), ini pendapat sarjana Barat, sedangkan tanaman ini telah lama diguna pakai oleh sarjana Islam seperti Ibnu Sinna dalam perubatan tibb-e-Unani dan di Negeri China. Tumbuhan ini walaupun bukan jenis tumbuhan dikenali umum, tapi ia terkenal dikalangan para tabib (sense) Cina yang menggunakan nya dalam komponen herba tradisional mereka untuk rawatan kahak berangin (wind-phlegm), penyakit yang menyebabkan kejangan otot dan untuk pesakit lumpuh lidah, muka atau percakapan. Contohnya, digunakan dalam ubatan Qianzheng San (Serbuk pemulihan keasal / Powder for Restoring the Normal Position), yang mengandungi ramuan utamanya typhonium, ulat-sutera dan kalajengking, yang diberikan kepada pesakit lumpuh disebabkan stroke. Lanjutan dari versi formula ini adalah ubat Yifeng Dan (ubat menghalang kahak angin / wind stopping pill) ramuan dari Qianzheng San serta banyak lagi ubatan Cina kuno yang menggunakan keladi tikus sebagai ramuan utama dalam ubatan mereka.

Dalam buku Sichuan Chinese Pharmacological History, dituliskan bahawa unsur timbangan bagi typhonium ialah “hangat dan mempunyai rasa kemanis –manisan, kelat, menyucuk, gatal, bertoksik dan ia boleh menyembuh sakit gastrik dan sendi disebabkan dari gangguan darah”. Dalam tahun 1995-96 seorang Pensyarah Pusat Pengajian Sains Kajihayat Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Christopher Teo Kheng Hoe; seorang botanis berkata, keladi tikus dijumpai secara kebetulan ketika seorang pesakit kanser meminta pertolongannya untuk membiak tumbuhan itu, yang dipercayai boleh menyembuh penyakit’, ketika itu beliau terlibat dalam kajian pembiakkan tumbuh-tumbuhan dan beliau berjanji untuk membantu membiakkan keladi tikus dan melalui kajian dijalankan ke atas keladi tikus atau Typhonium, Teo berkata, pesakit menunjuk kesan positif selepas memakan tumbuhan berkenaan, bahkan pesakit akan berasa lebih baik, tidak letih dan mempunyai selera makan.


Pokok Herba Keladi Tikus dari jenis Araceae.

Khasiat dan kegunaan
Di antara khasiat herba ini, ia bagus untuk rawatan penyakit barah seperti penyakit barah payu dara, paru-paru, rektum, hati, prostat, pangkal rahim dan buah pinggang. Keladi tikus dapat membunuh sel-sel barah ini dan membaiki semula sel yang telah rosak akibat kemoterapi. Herba ini bersifat antivirus dan antibakteria. Air dari pokok ini mampu merencatkan ketumbuhan kanser dan membantu mengurangkan kesan sampingan rawatan kemoterapi.

Sebelum penemuan terbaru ini, herba tanaman ini telah lama digunakan dalam rawatan kecederaan dalaman dan bengkak dalaman yang menyebabkan pengumpulan cecair pada sel sel dan tisu dalaman. Batang tanaman ini (Rhizome) secara tradisional digunakan sebagai ubat batuk dan untuk penyakit paru-paru. Di Filipina pembungaannya diguna untuk meredakan pendarahan dan membantu penyembuhan luka (Perry, 1980).

Pembuatan Jus Keladi Tikus
Seluruh tanaman ini boleh digunakan bagi tujuan perubatan, mulai dari akar (ubi), batang, daun, sehingga bunganya. Selain dikeringkan dan dijadikan kapsul, terdapat beberapa cara penyediaan yang lain, antaranya:

1. Campuran air panas
Tumbuk dua batang pokok keladi tikus dicampurkan bersama setengah gelas air panas, jangan direbus kerana ini boleh menurunkan kesannya. Disarankan campuran beberapa herba lain seperti hempedu bumi, rumput mutiara, dan temu putih. air keladi tikus tidak boleh diambil berlebihan kerana dikhuatiri akan menimbulkan kesan sampingan kepada pesakit. sukatan airnya adalah empat sudu, tiga kali sehari.

2. Dikisar tanpa masak
i) Ambil Keladi Tikus segar sebanyak 50 gram (keseluruhan: terdiri dari ubi, daun, akar). buang bahagian-bahagian yang sudah rosak, bersihkan ubi yang membusuk dsb. Cuci sampai bersih pada air yang mengalir, kisar, jadikan jus.
perhatian: airnya tidak boleh disimpan lama, dikhuatiri membusuk.

Pengambilan:
3 kali sehari @ 50 gram tanaman segar (pagi, petang,malam). Diminum ½ jam
sebelum makan. Bagi yang mempunyai gangguan perut atau gastrik, minum ½ jam selepas makan.Catatan yang perlu diperhatikan

• Setelah minum Jus Keladi Tikus akan terasa sedikit gatal di tekak selama lebih kurang 2 – 3 minit. Untuk mengurang rasa miangnya makanlah manisan atau madu. Bagi yang menderita diabetes disarankan menelan garam untuk rasa gatal.

• Meminum air juga boleh. Tetapi disarankan tidak terlalu banyak.

• Jika tidak dapat minum habis jus yang telah dibuat, lebihan jus Keladi Tikus disimpan ditempat yang sejuk seperti peti ais. Jus Keladi Tikus tidak boleh disimpan melebih 3 jam (mudah rosak).

• Kandungan zat penyembuh lebih banyak di ubi dari pada pada daunnya. Bila Anda menggunakan Keladi Tikus dalam bentuk kering, sebagusnya kurangkan pengunaan daun yang sudah dikeringkan, Ambil ubinya saja. Kerana efektif daun yang sudah dikeringkan sangat rendah – terutama untuk pengubatan kanser.

• Pastikan anda berpakaian panjang dan bersarung tangan dan kasut getah apa bila mencuci buah dan pokok keladi tikus kerana ia boleh menyebabkan gatal pada agggota badan jika tersentuh.


Khasiat Keladi Tikus:

1. Membantut ketumbuhan Sel Tumor

2. Membantut ketumbuhan sel kanser

3. Mengurangkan kesan sampingan dari rawatan kemoterapi (keguguran rambut, mual, hilangan selera makan dsb)

4. Bertindak sebagai Anti-virus dan bakteria

5. Merungkaikan keracunan toksik ubatan

6. Merungkaikan keracunan toksik rokok

7. Mengatasi penyakit diabatis melitus

8. Mengatasi tekanan

9. Meningkat stamina dan ketahanan diri

10. Membantu melegakan penyakit kegagalan jantung

11. Meyembuh selsema, batuk, kahak dan sakit kepala

12. Anti Asma

13. Meredahkah bengkak dan sakit

14. Mengatasi masalah kekembungan perut

15. Menyembuh penyakit hati.


Bagaimana Typhonium Flagelliforme bertindak?
Typhonium Flagelliforme / keladi tikus membantu detoksifikasi dalam sistem darah. Kajian menunjukkan bahawa keladi tikus mengandungi kandungan Arginine yang tinggi. Arginine adalah asid amino yang penting yang mana diperlukan untuk pertumbuhan normal mikrob, tanaman dan juga haiwan. Arginine juga diperlukan untuk mengekalkan metabolisme yang normal dan proliferasi sel.

Keladi tikus mengandungi anti-neoplastik atau antikanser, serta berkhasiat sebagai antivirus. Kesan farmakologi ini ialah menjadi ubat utama untuk merawat kanser. Ramuan ini mengandungi ribosome inacting protein (RIP), zat antioksidan dan zat antikurkumin. RIP berfungsi membantutkan perkembangan sel kanser, tanpa merosak jaringan sekitarnya, dan menghalang pertumbuhannya. Zat antioksidan berfungsi mencegah kerosakan gen, sementara zat antikurkumin berfungsi sebagai anti inflamasi / anti radang.Manfaat Keladi Tikus

(dipetik dari http://herbal369.blogspot.com)

Menurut data dari Malaysia,berbagai penyakit telah disembuhkan antara lain:

  • Berbagai kanser seperti payudara, paru-paru,usus besar-rectum, liver, prostat, ginjal,leher rahim, tenggorokan, tulang, otak, limpa, leukimia, hempedu, pankreas dan hepatitis (Media Indonesia)


  • Penyakit-penyakit berat lainnya seperti: Diabetes Melitus, demam berdarah, radang otak, radang tenggorokan,ambeien akut, sakit gigi, keputihan, kista, sinus (gangguan hidung), hernia, biduran dan semua penyakit yang disebabkan virus dan bakteria.


  • Mengurangi efek samping kemoterapi (seperti: keguguran rambut, kulit kusam, mual-mual)


  • Menghentikan perdarahan diluar maupun didalam tubuh.


  • Untuk kanak-kanak dapat mengubati berbagai radang dan sakit gigi.

 
Back to content | Back to main menu